Smetanka Lékařská, lidově Pampeliška

Její chuť je hořká, povaha chladná. Sbírají se květy, listy i kořen. Z kořene si můžeme připravit kávu, listy použít do salátu a z květů si můžeme připravit třeba pampeliškový med.

Léčivka z pohledu TČM:

- Vylučuje horké toxiny
- Vylučuje vlhké horko
- Ochlazuje horko a oheň
- Rozprouďuje stagnaci QI
- Lehce posiluje nedostatečnou energii QI
- Lehce rozprouďuje krevní blokády
- Lehce působí na vyloučení hlenu horkého typu

V západní medicíně:

- Je vhodná při zánětech, překrvení jater a žlučníku
- Používá se při vysokém tlaku
- Je to přírodní diuretikum
- Podporuje imunitu a rychlejší hojení ran
- Působí na kůži

pampeliška

Návod na přípravu pampeliškového medu:

Na 500ml vody potřebujeme zhruba 300g pampelišek, 500g kvalitního třtinového cukru a jeden bio citrón. Pampelišky vařte 15minut ve vodě s nakrájeným citrónem, poté přidejte cukr, vařte dalších 40minut a občas promíchejte. Po uvaření preceďte, vymačkejte všechny pampelišky, nalejte do sklenice, zavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte na temném a chladném místě.