Zdroje bílkovin a vitamínu B12
Víte, že matka dítěti v mateřském mléce nepředá své zásoby vit. B12 ale pouze tolik, kolik sama přijme potravou a přetvoří v mat. mléko?
Proto je důležité, když matka v této době přijímá dostatek B12 pro sebe i dítě, aby dítě mohlo tento vit. z mateřského mléka vůbec získat. Napomáhá mu tím budovat imunitu, vyvíjet nervový systém i celý organismus. Mateřské mléko získává 5 % své kalorické hodnoty z bílkovin. Pojďme se podívat, které potraviny obsahují nejvíce vitamínu B12...
.
- Kvašené (fermentované) potraviny jako polévka miso, sójová omáčka, tempeh, kimchi, nakládaná zelenina, kváskový chléb a fermentovaná rýže.
- Během kvašení dojede v polévce miso ke spojení obilnin a sójových bobů, proto je produkt dobře stravitelný i pro osoby, které nejsou schopny metabolizovat škroby a bílkoviny zároveň.
-
- Kimchi je probiotický salát, který nám pomáhá dobře trávit. Obsahuje vitamíny A, B1, B2 a minerály např. železo, vápník, selen i silné antioxidanty. Pomáhá proti infekcím, při léčbě nachlazení i chřipky, a proto se v době Covidu v asijských zemích zvýšil její prodej o 40 %.. . Má také proti-rakovinové účinky. Považuje se za jedno z nejzdravějších jídel světa a v Koreji se podává jako příloha, ke každému jídlu. Doporučená denní dávka je cca 150 g.
- Kváskový chléb obsahuje méně lepku, jelikož jej kvásek v procesu fermentace požírá. Pomáhá čistit krev, upravuje trávení, posiluje svaly, nervový systém a snižuje hladinu cholesterolu. Je prevencí cukrovky, má probiotický účinek ve střevech a obsahuje mnoho minerálů, antioxidantů a vitamínů.
.
- Mikrořasy a mořské řasy jako spirulina, chlorella, Aphanizomenon flos-aquae (sladkovodní řasa z Oregonu), nori, wakame, kombu.
- Mikrořasy díky vysokému obsahu proteinu organismus posilují a pomocí chlorofylu ho čistí.
- Některé druhy obsahují veškeré živiny potřebné pro lidský organismus a představují nejbohatší zdroj bílkovin, beta-karotenu, chlorofylu, provitaminu A i minerálů. Tímto množstvím minerálů převyšují jiné živočišné a rostlinné potraviny.
- Prokazatelně podporují buněčnou obnovu a krátí tím proces stárnutí. Tyto „primitivní“ organismy jsou jednou z nejstarších forem života… Spirulina je dle zatím dostupných informací stará min. 3,5 miliardy let.
.
řasy a mikrořasy |
množství bílkovin na 100g porce |
hodnota vitamínu B12 |
Nori |
35g |
12 - 70 |
Chlorella |
55g |
25+ |
Vodní řasa |
60g |
40+ |
Spirulina |
68g |
40+ |
.
- Nutriční kvasnice (pivovarské kvasnice)
-
Jsou vysokým zdrojem živin a vyhledávaným zdrojem vitamínu B12. Je ale potřeba dávat pozor, aby se v kvasnicích nepřemnožily kvasinky candida nebo aby mikroorganizmy v kvasnicích nevyvolaly tzv. suchost v organismu.
-
Vitamín B12 se do kvasnic přidává jako přísada nebo jsou kvasinky pěstovány přímo v přirozeném prostředí obohaceném o tuto látku a vitamín je tedy začleněn přímo do živé kultury. Při nákupu nutričních kvasnic zvolte ty s označením „primární“, jsou speciálně vyrobeny jako doplněk stravy.
.
kvasnice a další zdroje bílkovin |
množství bílkovin na 100g porce |
hodnota vitamínu B12 |
Nutriční kvasnice |
50g |
6 - 47 |
Tuňák |
29g |
2 |
Drůbeží játra |
21g |
23 |
Hovězí játra |
20g |
59 |
Škeble |
14g |
49 |
Vejce |
3g |
1 |
Mléko plnotučné |
3g |
0,4 |
V porovnání masa a zelených potravin (mikrořas) je vidět, že rostlinná strava obsahuje více bílkovin a vitamínu B12.
Vědecky je prokázáno, že je maso pro tělo hůře stravitelné a žaludek jej tráví průměrně 6-8h... Proto, pokud chceme tělu pomoci, můžeme ho vyživovat pestrou stravou a zároveň vše podpořit nějakou tou mikrořasou. Velké dávky potravin bohatých na bílkoviny nepomáhají, a nadměrným užíváním bílkovin vzniká močovina, která v moči vyplavuje z těla vápník. Proto je lepší konzumovat menší dávky v kratších intervalech.
Vhodná je tedy výše uvedená řasa Chlorella, která snižuje hladinu kys. močové v organismu, obsahuje dostatek bílkovin i B12 a lze ji přiměřeně dávkovat. Více informací o ní se dozvítě v dalším článku.
V případě zájmu mohu poradit s výběrem vhodných mikrořas v Bio kvalitě a pomohu i s úpravou vašeho jídelníčku.
Pro více informací mě kontaktujte na terapiecinskoumedicinou@gmail.com
Zdroje bílkovin a vitamínu B12
Víte, že matka dítěti v mateřském mléce nepředá své zásoby vit. B12 ale pouze tolik, kolik sama přijme potravou a přetvoří v mat. mléko?
.
.
.
.
Jsou vysokým zdrojem živin a vyhledávaným zdrojem vitamínu B12. Je ale potřeba dávat pozor, aby se v kvasnicích nepřemnožily kvasinky candida nebo aby mikroorganizmy v kvasnicích nevyvolaly tzv. suchost v organismu.
Vitamín B12 se do kvasnic přidává jako přísada nebo jsou kvasinky pěstovány přímo v přirozeném prostředí obohaceném o tuto látku a vitamín je tedy začleněn přímo do živé kultury. Při nákupu nutričních kvasnic zvolte ty s označením „primární“, jsou speciálně vyrobeny jako doplněk stravy.
.
V porovnání masa a zelených potravin (mikrořas) je vidět, že rostlinná strava obsahuje více bílkovin a vitamínu B12.
Vědecky je prokázáno, že je maso pro tělo hůře stravitelné a žaludek jej tráví průměrně 6-8h... Proto, pokud chceme tělu pomoci, můžeme ho vyživovat pestrou stravou a zároveň vše podpořit nějakou tou mikrořasou. Velké dávky potravin bohatých na bílkoviny nepomáhají, a nadměrným užíváním bílkovin vzniká močovina, která v moči vyplavuje z těla vápník. Proto je lepší konzumovat menší dávky v kratších intervalech.
Vhodná je tedy výše uvedená řasa Chlorella, která snižuje hladinu kys. močové v organismu, obsahuje dostatek bílkovin i B12 a lze ji přiměřeně dávkovat. Více informací o ní se dozvítě v dalším článku.
V případě zájmu mohu poradit s výběrem vhodných mikrořas v Bio kvalitě a pomohu i s úpravou vašeho jídelníčku.
Pro více informací mě kontaktujte na terapiecinskoumedicinou@gmail.com