Jaro - element dřeva

V cyklu pěti hybatelů dřevo symbolizuje nové začátky, tedy zrození, růst a vývoj. Po celém světě a různých kulturách najdeme toto vyobrazení jako strom života.

Dřevo v rámci ročních období odpovídá jaru, kdy z energií, které přes zimu odpočívaly a pozvolna klíčily, vzniká nespočet nových forem. Stejné to je i u lidí, kdy zima byla časem odpočinku, zklidnění, usebrání se a pečování o svou energii, která je potřebná pro jarní růst, tvůrčí schopnosti a rozvoj.

K elementu dřeva patří játra se žlučníkem, které v našem těle tvoří párové orgány. Jejich zdravý stav se projeví na pružnosti šlach, dobrém zraku, pevnými nehty, trpělivostí, nehněváním se a schopností umět se rozhodnout.

 

K elementu dřeva patří játra se žlučníkem, které v našem těle tvoří párové orgány. Jejich zdravý stav se projeví na pružnosti šlach, dobrém zraku, pevnými nehty, trpělivostí, nehněváním se a schopností umět se rozhodnout.

 

Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci těla. Vše, co sníme a vypijeme, prochází játry a je dále zpracováváno. To zahrnuje nejen jídlo, ale i léky a drogy.

 

Pokud jsou játra oslabená a toxicky zatížená, mohou se objevit fyzické obtíže, jako jsou alergie, nemoci očí, dna, cirhóza jater, bolesti hlavy a migrény, nadýmání, zácpa, nevolnost, zvracení, nemoci se žlučníkem a gynekologické obtíže jako jsou bolestivá menstruace, nepravidelný cyklus a citlivost prsů.

 

Dřevo ztělesňuje vizi a směr. Projevuje-li se pozitivně, dodává nám odvahu, přesvědčení, schopnost správně se rozhodnout a stát si za svým. Projevuje-li se negativně, pak je to v podobě hněvu a frustrace.

 

Hněv můžeme pocítit, pokud se pod tlakem ocitne naše vnitřní já, když se cítíme přehlíženi, ignorováni, bez respektu nebo někdo záměrně maří naše plány. Takové situace ohrožují element dřeva v nás, který podpírá naše ego a individualitu. To pak způsobí vzepření, pocity hněvu, tendence ke křiku, agresivitě a vztekání se a dupání.

 

Pokud se příliš snadno vzdáváme svých plánů, sami v sobě element dřeva oslabujeme. Pokud ale tvrdohlavě lpíme na neuvážených a pomýlených rozhodnutích, způsobíme tím, že se dřevo stane příliš tvrdým a neohebným. V každém případě je důležité najít kompromis mezi flexibilitou a pevností – Pokud má strom pevné kořeny, může se ve větru jako celek ohýbat.

 

K jaru také přináleží vítr, který vyjadřuje energii dřeva a je zprostředkovatelem změn. Přináší nové myšlenky, přetváří ty staré a vyzývá element dřeva v nás, aby byl dostatečně ohebný a přizpůsobil se novým vlivům. Takovým větrem přinášejícím změnu jsou nepředvídatelné události v našem životě, které od nás vyžadují, abychom přehodnotili své plány i pohled, jakým sami na sebe nahlížíme.

 

Dobře využitý a usměrněný vítr dokáže rozhýbat stroj nebo plavidlo, ale vítr v podobě hurikánu nebo tornáda dokáže stejně tak způsobit katastrofu. Nespoutaná síla větru přináší chaos a destrukci.

 

V čínské medicíně bývá vítr považován za původce nemocí, které přivádějí do oslabeného těla nachlazení a různé bacily. Vítr do těla proniká kůží na hlavě, krku a horní části zad, kde se nacházejí akupunkturní body takzvané „brány větru“.

 

Každý z nás se určitě setkal s tím, že nás nebo někoho v okolí ofouklo a zablokovala se z toho krční páteř. Často při jízdě autem s otevřeným oknem. Je to dáno tím, že nám vítr vstoupil těmito body do těla a způsobil ještě společně s chladem ztuhnutí šíje. Taktéž může způsobit bolesti hlavy, nadměrné slzení nebo třesavku.

 

Kyselá chuť patří k elementu dřeva, která ochlazuje, upevňuje energii, svírá tělesné tekutiny a zpevňuje tkáně. Jsou-li játra v nadbytku nebo nedostatku, můžeme do svého jídelníčku zařadit trochu kyselých potravin, např: kyselé okurky, citróny a limetky, švestičky umeboshi, jablečný ocet, jogurt, bobule hlohu a kysané zelí.

 

Na jaře přirozeně jíme méně, případně držíme půst abychom očistili tělo od zimní konzumace tučných a těžkých jídel, která jíme nejčastěji v období Vánočních svátků. Naše strava by měla být nejlehčí z celého roku a měla by se skládat například z těchto potravin:

 

  • Čerstvé klíčky naklíčených semen, fazole mungo, adzuki, celer, chřest, pórek, všechna zelená zelenina, mladý ječmen, chlorella, kukuřice, olivy, špenát, medvědí česnek, čaj z máty, kopřivy a šípků, jablka, borůvky, hrozny..
  • Koření jako je: bazalka, fenykl, majoránka, rozmarýn, kmín, kopr a bobkový list.

 

Zdravý stav jater s žlučníku také podpoříme zdravým pohybem – procházky v lese, cvičením..

 

Jarní očistu jater můžeme podpořit ranním pitím připraveného nápoje: 1-2lžíce bio jablečného octa zalít horkou vodou, dosladit medem a teplé vypít, užívat minimálně 10dní. Další možná varianta pro očistu žlučníku je: smíchat 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje se dvěma lžícemi vymačkané citrónové šťávy a vypít každé ráno po dobu minimálně 5ti dní.